Sockerörtsfabrik
Rörsocker produceras med hjälp av teknologier som är ganska liknande de som används i en sockerbetsfabrik, och som DSEC också behärskar fullt ut.
Sockerrör är dock en helt annan växt jämfört med sockerbeta: medan sockerbeta sås och kan skördas efter +/- 6 månader, tar rör längre tid att växa men växer tillbaka efter att det har skurits och kan därför skördas flera på varandra följande år (4 till 6) innan det behöver omplanteras. Rör kan skäras antingen manuellt eller mekaniskt innan det direkt bearbetas i kvarnen. Plats för rörplantage i förhållande till fabriken är av största vikt för att minska sockernedgångar genom nedbrytning av växten efter skörd samt för att minimera logistikkostnader.
DSEC kommer att välja den mest lämpliga metoden för att extrahera saften från rören efter den första krossningen. Extraktionsoperationen kommer att utföras med hjälp av kvarn tandem eller rördiffusion, medan ytterligare kvarnar kommer att pressa den återstående fasta substansen (bagasse) för att öka dess fiberinnehåll. Den pressade bagassen kommer att användas som bränsle för anläggningens kombinerade värme- och kraftproduktion, som vanligtvis exporterar elektricitet till det offentliga nätet. Valet mellan kvarn tandem och diffuser kommer att vara starkt beroende av anläggningens kapacitet, rörens egenskaper, förväntade extraktionsprestanda och anläggningens allmänna koncept.